top
logo

Képekben

Ma 2018. március 25., vasárnap, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.

Hírek
Kosárlabda PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. augusztus 20. szerda, 10:11

A BDSE kosárlabda-szakosztálya

 

A kosárlabda-szakosztály rövid története

 

Budaörsön a 60-as években vált népszerűvé a kosárlabda, elsősorban akkor, amikor a budaörsi 1. sz. Általános Iskola szerződést kötött a Központi Sportiskolával, és jó néhány tanuló a Budaörsön kapott alapozó képzés után a KSI kosárlabda-szakosztályában folytatta a speciális munkát. Közülük is kiemelkedett Radovics József és Daróczi Eszter, akik a későbbiek folyamán sokszoros magyar válogatottak is lettek. De a gimnázium leány kosárlabdacsapata is Pest megye legjobb középiskolás csapatai közé tartozott.

A 80-as évek végén a BEAC kosárlabda-szakosztálya teremgondokkal küszködött. Bild Katalin, a neves edző kérésére dr. Lizák Tiborné, az akkori 2. sz. Általános Iskola (a Herman Ottó Általános Iskola jogelődje) igazgatója lehetőséget biztosított a BEAC fiataljai számára az edzésekre.

Bild Katalin ösztönzésére Stift Nándor 1986-ban egy felnőtt férfi csapattal –elsősorban a város testnevelő tanáraira alapozva - megalakította a kosárlabda-szakosztályt, amely benevezett az 1986/87-es Pest megyei bajnokságra, és a negyedik helyen végzett.

A BDSE megalakulása után a csapat csatlakozott az egyesülethez, és jó alkalom nyílt az utánpótlás kialakítására is. Stift Nándor vezetésével elkezdődött valamennyi korosztályban a tehetségek felkutatása.

1990-ben már 4 leány- és 5 fiúcsapat indult rendszeresen a különböző korcsoportokban. A felnőtt férfiak felkerültek az NB II-be. Rendkívül népszerűvé váltak a kosárlabdatanfolyamok, amelyek a legfiatalabbakat ismertették meg a kosárlabdázás alapjaival. A mini fiúcsapat már megnyerte az 1990/91-es bajnokságot Stift Nándor vezetésével.

A diákolimpia versenyeken az V. korcsoportos fiúk és lányok egyaránt megyei bajnokok lettek, és bekerültek az országos első fordulóba Stift Nándor és Becz György irányításával.

Az 1991/92-es bajnoki évben Radovics József lett az NB II-es csapat edzője, irányításával megnyerték a Monor SE által rendezett nemzetközi tornát a Mantova Basket Italia előtt. A csapat tagjai voltak: Bayer Zoltán, Darnai Zoltán, Diczházi András, Diczházi Csaba, Horváth-Bors István, Nagy Géza csapatkapitány, Stadler Ferenc, Stift Nándor, Uj Róbert.

 

A szakosztály jó munkáját tükrözi, hogy 14 játékos került be Pest megye különböző korosztályos válogatottjaiba. Pest megyei válogatottak 1992-ben Ifi fiúk: Baticz Csaba, Bayer Zoltán, Hájos Zsolt, Hunyadi Attila, Sütő Mihály, Kovalcsuk András

Mini fiúk: Urbán Zsolt, Kovács Mátyás, Gacsal Balázs

Mini leányok: Bíró Renáta, Borbély Bettina, Váczi Zsuzsanna, Tiszóczi Enikő, Neff Nikoletta

A diákolimpiai versenyeken az V. korcsoportos fiúk – több BDSE játékossal – megnyerték a Pest megyei bajnokságot és a legjobb 8 közé jutottak, ahol a budapesti Árpád Gimnáziumtól szenvedtek vereséget. Az V. korcsoportos lányok az előző évi 1. helyezés után ebben az évben a 2. helyen végeztek.

1992 óta a szakosztály rendszeresen megrendezi a Március 15. kosárlabdatornát, amely a város egyik legnépszerűbb eseménye lett, elsősorban a fiatalabb korosztályoknak ad lehetőséget a megmérettetésre.

A szakosztály kosárlabda-csapatai azóta is rendszeresen indulnak a Pest megyei bajnokságokban. A mini fiúcsapat után az ifjúsági csapat megnyerte az 1994/95-ös, a serdülő csapat a 2006/07-es bajnokságot. (Meg kell jegyeznünk, hogy 1999-2002 között csak női csapatok indultak a Pest megyei bajnokságokban, míg 2004 óta női kosárlabda-csapat nem vesz részt a megyei egyesületi bajnokságban.)

Külön említést érdemel, hogy a középiskolás diákolimpia versenyeken az Illyés Gyula Gimnázium és KSzKI fiúcsapata 5 alkalommal lett megyei bajnok és az országos elődöntőkig jutott, míg a lányok 2 alkalommal szereztek első helyezést és 2007/08-ban az amatőr kategóriában országos 5. helyezést értek el Becz György irányításával.

Módosítás dátuma: 2011. március 03. csütörtök, 21:36
 

bottom

Támogatja a Joomla!. Designed by: free Joomla templates register co uk domain Valid XHTML and CSS.