top
logo

Képekben

Ma 2018. március 25., vasárnap, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.

Hírcsatornák
Röpladba PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. augusztus 11. hétfő, 06:00

A BDSE röplabda-szakosztálya

A röplabda szakosztály rövid története

Bár a röplabdának egyáltalán nem volt hagyománya Budaörsön, mégis a BDSE meghatározó szakosztálya lett. Természetesen ehhez hozzájárult az a tény, hogy a Központ Sportiskola megszűnt a sportág bázisa lenni és röplabda-szakosztályát 1987-ben feloszlatta.

Mint ahogy azt már említettük Budaörs városa, a Budaörsi Gimnázium és a Magyar Röplabda Szövetség elhatározta, hogy utánpótlás röplabda-bázist hoz létre a városban. A fentiekből következik, hogy kezdetben a röplabdások helyzete jelentősen különbözött az egyesület többi szakosztályáétól. Egyrészt már kezdetben is magasan kvalifikált játékosokkal és edzőkkel rendelkezett, másrészt magas, szponzorok által biztosított költségvetése elkülönült a többi sportágtól.

Az 1986/87-es tanévben a KSI serdülő leány röplabdásai a Budaörsi Gimnázium 1.b osztályának tanuló lettek, majd az 1987-ben, a BDSE megalakulása után átigazoltak az egyesületbe. Az 1987/88-as bajnokságban a felnőttek között, az NB II középcsoportjában indultak és az előkelő 4. helyen végeztek. A csapat erősségét bizonyítja, hogy többen az ifjúságiak között is játszottak, amely csapat, mindössze egy vereséggel, megnyerte az 1987/88-as bajnokságot, valamint az Országos Ifjúsági Kupáért zajló küzdelemsorozatban a döntőbe jutott. A döntőbe jutásért a Tungsram SC-vel és a Tatabányai Volánnal kellett megküzdenie.

Még ennél is jelentősebb, hogy a Budaörsi Gimnázium csapata az Országos Középiskolás Bajnokság IV. korcsoportjában az első helyen végeztek. A csapatkapitány, Schumeth Barbara vezetésével Hidvégi Andrea, Pekár Tímea, Szenczi Krisztina, Karádi Nikolett, Balázs Beatrix, Hercegfalvi Brigitta, Kuna Andrea és Bankós Emese vívták ki ez az óriási sikert.

A lányok edzője a KSI-ből érkezett többszörös válogatott Schadek Ferencné volt. A csapat mellett két testnevelő is tevékenykedett: Tóth Béláné és Becz György. (Schadekné természetesen az NB II-es csapat edzője is volt egyben.) A röplabda-bázis hivatalos működését 1987 őszén kezdte meg dr. Kotsis Attiláné irányításával.

1988 januárjában zajlott le az első felvételi az ú.n. „röplabda osztályba”. A legjobb 30 közé kerülésért 97 lány és 52 fiú versengett. Végül Bognár Ellák osztályfőnökségével 1988 szeptemberében indult az első röplabda tagozatos osztály. Bognár Ellák a fiú utánpótlás felkészítésének a feladatát is megkapta. Kotsis Attiláné neve összeforrt női röplabdázásunk sikerkorszakával, a Testnevelési Főiskola mellett az ELTE pedagógiai és pszichológiai szakát is elvégezte. Ő volt az első, aki Magyarországon röplabdázásból írta és védte meg doktori disszertációját.

1970-től, három év megszakítással, 1985-ig volt a női válogatott szakvezetője. Irányításával az együttes olimpiai és világbajnoki negyedik, valamint EB második és harmadik helyezést szerzett. Nyugdíjba vonulása után a KSI szakágvezetője volt. Ő álmodta meg az utánpótlást nevelő, élsportot kiszolgáló röplabdabázis létrehozásának gondolatát, a budaörsi modell szaktanácsadójaként adta át tapasztalatait a fiatal kollégáknak. (Népsport 1988)

Az 1988/89-es bajnoki évben a lányok folytatták szereplésüket a felnőttek között, nagy sikert aratva meglepetésre megnyerték az NB II-es bajnokságot és kivívták a jogot az NB I- es szereplésre. 1989-ben – már az újonnan átadott gimnázium tornatermében – közel 200 tanulóval tartották meg a felvételi vizsgákat Kovács Károly, a BDSE röplabda-szakosztályának vezetője irányításával. Az új, 1989/90-es tanévben induló röplabda tagozatos osztály osztályfőnöke dr. Veresegyházi Béla lett.

Az 1989/90-es bajnoki év az egyesület legsikeresebb időszakának tekinthető. A női szakág 7 bajnokságban, illetve kupában szerepelt, míg a fiúk a serdülő bajnokságokban indultak.

Az 1989/90-es NB I-es Bajnokságban résztvevő játékosok névsora: Czobor Eszter, Schumeth Barbara, Kartenecker Judit, Juhász Zsuzsanna, Szerencsés Hortenzia, Kósa Olga, Szenczi Krisztina, Czakó Mária, Lenner Nóra, Szíjgyártó Judit, Meretei Ágnes, Pallag Ildikó. A csapat a 19. helyen végzett. Edző: Schadek Ferencné Az 1989/90-es Junior Bajnokságban résztvevő játékosok névsora: Czobor Eszter, Schumeth Barbara, Juhász Zsuzsanna, Szerencsés Hortenzia, Kósa Olga, Szenczi Krisztina, Czakó Mária, Lenner Nóra, Szíjgyártó Judit, Meretei Ágnes, Kuglics Anita, Juhász Nikolett, Simon Anita, Csírmaz Klára, Schäffer Katalin, Kiefer Szilvia Edző: Schadek Ferencné 150

Az 1989/90-es Országos Ifjúsági Kupában résztvevő játékosok névsora: Schumeth Barbara, Pallag Ildikó, Juhász Zsuzsanna, Simon Andrea, Kósa Olga, Szenczi Krisztina, Czakó Mária, Lenner Nóra, Kuglics Anita, Meretei Ágnes, Csírmaz Klára, Juhász Nikolett. A csapat a 3. helyen végzett. Edző: Schadek Ferencné

Az 1989/90-es Országos Serdülő Kupa Bajnokságban résztvevő játékosok névsora: Kuglics Anita, Csírmaz Klára, Simon Anita, Lenner Nóra, Szenczi Krisztina, Czakó Mária, Szerencsés Hortenzia, Kósa Olga, Pekár Tímea, Szabó Anita. A csapat a 10. helyen végzett. Edző: Schadek Ferencné

Az 1989/90-es Mini Röplabda-bajnokságban résztvevő játékosok névsora: Mihalkó Viktória, Jerkovich Anikó, Keresztúri Ivett, Horváth Erzsébet, Szabó Henriett, Szabó Nikolett, Kacsuk Zsófia, Tóvizi Brigitta, Tihanyi Rita, Hargita Gyöngyi, Hargita Erika, Ritter Orsolya, Vida Mónika, Németh Babett, Fülöp Katalin, Zsigmond Szilvia. A csapat az 5. helyen végzett. Edző: Dr. Kondorosiné Szloboda Zsuzsanna

Az 1989/90-es úttörő bajnokságban résztvevő játékosok névsora: Szabó Mónika, Magyar Mónika, Nagy Magdolna, Bán Ágnes, Zsigmond Noémi, Szabó Krisztina, Lantos Éva, Riegel Krisztina, Forró Éva, Varga Andrea, Nagy Zsuzsanna, Kövér Tímea, Berthol Andrea. A csapat a 6. helyen végzett. Edző: Lekely György (3. sz. általános iskola)

Az 1989/90-es leány serdülő bajnokságban résztvevő játékosok névsora: Schäffer Katalin, Kerezsi Zita, Márton Ágnes, Szegfű Tímea, Czafik Andrea, Szíjgyártó Judit, Juhász Nikolett, Kiefer Szilvia, Pétery Mónika, Czita Hajnalka, Berta Hajnalka, Kiss Edina, Pallaga Viktória, Kedves Zsuzsa, Kormány Mária. A csapat a 8. helyen végzett. Edző: Dr. Kotsis Attiláné

Az 1989/90-es fiú serdülő Budapest-bajnokságban résztvevő játékosok névsora: Klucsó Sándor (2), Nyikom Károly (3), Dóczi Barnabás (6), Holl Tamás (2), Gergácz József (14), Erdélyi Róbert (14), Mikes István (14), Kecskés János (13), Varga Bálint (12), Petrovszki Péter (12), Kiss Dénes (10), Oláh Attila (10), Horváth Gábor (3), Denke Ákos (2), Farkas Ádám (1) A csapat a 2. helyen végzett. Edző: Bognár Ellák (A játékosok neve mellett zárójelben, hogy ki hányszor játszott a csapatban.)

Az 1989/90-es Országos Serdülő Kupa Bajnokságban résztvevő játékosok névsora: Mikes István, Erdélyi Róbert, Gergácz József, Kecskés János, Petrovszki Péter, Kiss Dénes (4-4), Varga Bálint, Oláh Attila, Dóczi Barnabás (3-3), Denke Ákos (2), Horváth Gábor, Farkas Ádám (1-1) A csapa a területi döntő 2. helyén végzett. Edző: Bognár Ellák

Az 1989/90-es évadban tehát a női csapat az NB-I-ben játszott, azonban a mezőny túl erősnek bizonyult számára és kiesett. Az edző és a szakosztályvezető, Schadek Ferencné, illetve Kovács Gábor is megvált az egyesülettől, és a csapatot is szinte teljesen szétszedték.

1990/91-ben minden indent elölről kellett kezdeni – teljesen új csapattal és edzővel (a sokszoros válogatott Róka Gasztonnéval) - ismét az NB II-ben. Az ősz gyengén sikerült, de a Pest megyei Hírlap így tudósított egy mérkőzésről. „A BDSE lányai néha elérhetetlennek látszó labdákat emeltek vissza, vigasztalták a hibázót, gratuláltak a pont- vagy nyitásszerzőnek. Ha majd egyfolytában tudják azt a tetszetős, fegyelmezett csapatmunkát produkálni, amelyre ma egyelőre csak időnként képesek, akkor újra jó kis csapat lesz Budaörsön.

 

Az NB II-es csapat mellett még 3 női és 2 férfi csapatot működtetett a szakosztály, illetve indított a különböző bajnokságokban. Megnehezítette a munkát, hogy a szakosztály jelentős költségcsökkentésre kényszerült a szponzorok visszavonulása miatt. 1990. januárjában újabb együttműködési megállapodás született, most már a BDSE, az Illyés Gyula Gimnázium és KSzKI, a Magyar Röplabda Szövetség és Budaörs Városi Tanács között, amelyben már belefoglalják, hogy amennyiben a Röplabda Bázis pénzforrásai megszűnnek, úgy a BDSE a továbbiakban normál keretek között – a kosárlabdához és atlétikához hasonlóan – működteti a szakosztályt. (Jellemzésképpen megemlítjük, hogy 1990-ben a BDSE összköltségvetése 3. 484 ezer Ft volt, ebből a röplabdásoké 2. 286 ezer Ft.

1991-re a költségvetés 1.732 ezer Ft-ra csökkent, ebből a röplabda 587 ezer Ft-ot kapott.) Bár az önkormányzat sportkollégium megépítésén gondolkodott, végül is a röplabdásoknak meg kellett elégedniük a Sziklai Sándor kollégiummal kötött szerződéssel, mely szerint a vidéken élő tanulókat ez az intézmény fogadta. (1990. szeptember 6.)

A női csapat sikertelensége, valamint a szerényebb anyagi lehetőségek már előre vetítették a szakosztály jövőjét. 1990. december 15-én már csak kevesen jelentkeztek, külön röplabdaosztály nem indult, csak néhány röplabdázó tanuló került be a következő osztályokba. 1991. március 5-én anyagi okokra hivatkozva megszűntette a bázisvezető és a női szakági edző külön-külön foglalkoztatását, bár szerény támogatást továbbra is kilátásba helyezett. A BDSE elnökség úgy döntött, hogy a röplabdások elsősorban a diákolimpiai versenyekre összpontosítsanak.

1992. február 22-én ismét megpróbálkozott a gimnázium sportolókat toborozni a röplabdabázis számára, sikertelenül. Pedig a szakosztályvezető a több mint százszoros válogatott Gálos László volt, a lányok edzője pedig a szintén sokszoros válogatott Czakó Károly.

A szakosztály legnagyobb vesztesége az volt, hogy Bognár Ellák 1993-ban elhagyta mind az egyesületet, mind az Illyés Gyula Gimnáziumot. Lényegében távozásával a röplabda is megszűnt az egyesületben. Bognár Ellák Budaörsön kiemelkedő munkát végzett a fiú utánpótlás kialakításában és nevelésében. Tevékenysége mind az iskola, mind a magyar röplabdasport évkönyvének legszebb lapjai közé tartozik. Szinte a semmiből nevelte ki azt a röplabdacsapatot, amely az országos középiskolás bajnokságon 1990/91-ben első helyezést ért el.

A csapat tagjai voltak: Varga Bálint 2.d, Kecskés János 2.d, Petrovszki Péter 2.d, Oláh Attila 2.d, Kiss Dénes 2.d, H Fiúk IV.korcsoport (I-II. oszt.) országos döntőjében az Illyés Gyula Gimnázium és KSzKI csapata mérkőzéseinek eredményei: - Tatabánya 3:0 - Nyíregyháza 3:0 - Szeged 3:1 - Dunaújváros 3:0 - Kecskemét 3:0 152

A röplabda bázis nevelő tevékenységének hatása azonban még továbbra is éreztette hatását. Bognár Ellákné nevelő tevékenységének köszönhetően a Herman Ottó Általános Iskola fiú csapat fokozatosan érett be, míg végül az 1996/97-es tanévben országos 8. helyezést ért el. Bognár Ellákné 1997-ben nyugdijba vonult, s úgy tűnt, hogy a röplabda-szakosztály végleg befejezte működését. Az 1997/98-as tanévben azonban a tömegsport keretében Becz György testnevelő tanár néhány gimnazista számára edzés lehetőséget biztosított az Illyés Gyula Gimnázium és KSzKI tornatermében.

Az 1998/99-es évben a bajnoki küzdelmekre azonban már Dezső Béla készített fel csapatokat. Év elején a lánycsapat benevezett a Pest megyei diákolimpia és a Pest megyei felnőtt női röplabdabajnokság küzdelmeibe. A fiúk csak a megyei diákolimpia versenysorozatába kapcsolódtak be. A lányok megyei 3., a fiúk megyei 4. helyezést értek el a középiskolások között. A fiúk mindössze két évig indultak el a bajnokságban, a lányok azonban azóta is folyamatos készülnek elsősorban a diákolimpiai megmérettetésre, s fokozatosan a megye legjobb csapatai közé kerültek.

2003/04 óta a középiskolai versenyeket két kategóriában rendezik: amatőr kategóriában (ahol egyesületbe leigazolt versenyzők nem indulhatnak) és nyílt (profi) kategóriában. Amatőr kategóriában Dezső Béla vezetésével az V-VI. korcsoportos csapatunk 2006/2007- ben és 2007/08-ban egyaránt országos 6. helyezést ért el, de a profik között is 2007/2008- ban területi 2. helyezést ért el a zömében BDSE-ben edző V-VI. korcsoportos leánycsapat. Horváth Gábor 2.d, Farkas Ádám 2.d, Denke Ákos 2.d, Mészáros Róbert 1.b, Vincze Tamás

Módosítás dátuma: 2011. március 03. csütörtök, 21:55
 

bottom

Támogatja a Joomla!. Designed by: free Joomla templates register co uk domain Valid XHTML and CSS.