top
logo

Képekben

Ma 2018. március 25., vasárnap, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.

Címlap Szakosztályaink Ritmikus sportgimnasztika
Linkajánló
Ritmikus sportgimnasztika PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. augusztus 11. hétfő, 04:22

A BDSE ritmikus gimnasztika szakosztálya

A ritmikus gimnasztika szakosztály rövid története

 A BDSE 1990. november 1-jével vette át a Sasad SE-től a ritmikus sportgimnasztika (régebbi, közismert nevén művészi torna) szakosztályt. Bár az egyesület anyagi lehetőségei nem voltak rózsásak, mégis felvállalta ezt a sportágat, mert a szülők részéről igen nagy igény mutatkozott a fenntartására. Bodony Gabriella edző vezetésével 36 versenyző került át a BDSE-be, közülük 8-an ifjúsági I., 12 ifjúsági II. osztályú minősítéssel rendelkeztek. Igen népszerűek voltak a tanfolyamok is.

Bodony Gabriella mellett Domján Andrea és Horváth Csilla végezték az edzői tevékenységet. 1991-ben már három tanfolyami (óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos), valamint három versenyzői (gyermek I. osztályú, gyermek II. osztályú, ifjúsági I-II. osztályú) csoporttal foglalkoztak. A gyermek II. csapat szép sikert ért el, kategóriájában megnyerte az országos bajnokságot.

1992-ben már három aranyjelvényes sportolóval rendelkezett a szakosztály (Kocsis Rozália, Szöllősi Szilvia, Papp Edina). Papp Edina 1995-ig edzőként is segédkezett a szakosztálynál. Szintén még 1992-ben nemzetközi kapcsolatfelvételre is sor került, a szakosztály sportolói 1992. december 25-30. között Montegranaroban (Olaszország) jártak. 1995 novemberében került az egyesülethez Majorosné Béres Emese.

Bodony Gabriella mint szakedző feladata a technikai, elméleti előkészítés, Majorosné Béres Emese a gyakorlatok csiszolásában, a versenyfelkészítésben vett részt. Igyekeztek úgy foglalkozni a gyerekekkel, hogy a torna „táncosságát” és egyéniségüket megtartva haladjanak előre. (A „táncosság” kialakítását segítette időnként Rusorán Gabriella balettmester.)

A szakosztály eredményes munkájának a bizonyítéka, hogy az egyesületek közötti pontversenyben a országos 7. helyen végeztek. A BDSE gyermek versenyzői 1996-ban újabb két országos bajnokságot nyertek, ezúttal a gyermek I/A korcsoportban csapatban és együttes kéziszer-csapatban. Itt tette le névjegyét először a szakosztály és az egyesület első felnőtt „pontszerzője”, Eke Orsolya, aki 2000-ben az országos egyéni összetettben 6. , a mesterfokú bajnokságon 5. helyezést ért el, továbbá kétszer volt magyar válogatott.

1997-ben 6 felnőtt I. osztályú minősítű (Rakovszky Réka, Frank Edina, Gyertyános Éva, Medgyesi Nikolett, Hírka Edina) és 1 junior I. osztályú aranyjelvényes (Eke Orsolya) versenyzője volt a szakosztálynak. Bodony Gabriella 1999 júniusáig volt a szakosztály vezetőedzője, őt Majorosné Béres Emese követte ezen a poszton, mellette Szalay Andrea és Frank Edina tevékenykedett edzőként.

A juniorok 2001-ben megkapták a Pest Megyei Sportszövetségtől „A legeredményesebb csapat" díját. A szakosztály legsikeresebb éve 2003 volt, amikor Daróczi Petra és a BDSE csapata (Daróczi Petra, Wolf Gabriella, Hernádi Krisztina, Mile Szilvia) megnyerte az országos felnőtt bajnokságot. Az edzők Szalay Andrea és Majorosné Béres Emese voltak. Másnap a szerenkénti döntők során Daróczi Petra újabb aranyat nyert labdával, míg buzogánnyal ezüst, karikával és szalaggal bronz érmet szerzett.

Daróczi Petra nemcsak a szakosztály, de az egyesület egyik legeredményesebb sportolója is, nem véletlen, hogy 2003-ban megkapta a BDSE legjobb sportolója címet. (Ezt követően szakosztályonként választják meg az edzők a legjobb sportolókat.) Első sikereit 1997-ben aratta, az együttes kéziszer-csapat tagjaként 1997-ben országos bajnokságon és a Magyar Kupában egyaránt a 3. helyen végzett. 1997 és 2003 között összesen 14 magyar bajnoki címet szerzett, közöttük három felnőtt bajnokságot. A bajnoki címek mellett további 4-4 ezüst-, illetve bronzérmet nyert. A Magyar Kupa versenysorozatokon 7 arany (3 felnőtt), 5 ezüst és 5 bronz a mérlege. 2001-ben, 2002- ben és 2003-ban országos diákolimpiai bajnok. Sajnos Daróczi Petra ezután abbahagyta a versenyszerű sportolást, és vele együtt Szalay Andrea is távozott az egyesülettől, helyére Pollákné Tóth Barbara került.

Daróczi Petra nagy űrt hagyott maga után, de az élet nem állt meg. A serdülő együttes kéziszer-csapat országos bajnokságot nyert 2005-ben, és a különböző korcsoportokban, illetve kategóriákban 12 diákolimpiai elsőséget szereztek a szakosztály versenyzői. Az edzések jó hangulatban zajlanak, a két „hivatalos” edző mellett volt tanítványok is segítik a munkát: Madar Veronika Vass Lívia és Farkas Rita.

Jelenleg az egyesületek közötti pontversenyben a 7. helyen állnak.

Módosítás dátuma: 2011. március 03. csütörtök, 21:45
 

bottom

Támogatja a Joomla!. Designed by: free Joomla templates register co uk domain Valid XHTML and CSS.