top
logo

Képekben

Ma 2018. március 25., vasárnap, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.

Atlétika PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. augusztus 09. szombat, 16:46

A BDSE atlétika-szakosztálya

Az atlétika-szakosztály rövid története 


Budaörsön, annak ellenére, hogy nem volt atlétikai pálya, nagy népszerűségre tett szert az atlétika. Már a hatvanas évek elején – szóbeli megállapodás alapján – együttműködés alakult ki a Központi Sportiskola és az 1. sz. Általános Iskola és Gimnázium között. A futók Iharos Sándor, a többszörös világcsúcstartó (1955-ben a világ legjobb sportolójává választották) irányításával edzettek, a dobók edzője Váczi Pál volt. Tevékenységük eredményeképpen a Budaörsi Gimnázium tanulói 9 országos középiskolás bajnokságot szereztek, 9 második és 8 harmadik helyezés mellett. 
A BDSE megalakulása lehetőséget teremtett arra, hogy megújuljon az atlétikai élet Budaörsön. 


Az atlétikai szakosztály munkáját Tóth Béla indította el, aki 1987-ben még a Vasas atlétikai szakosztályának edzője volt, de 1988-tól a BDSE távfutóinak edzését irányította. A Vasasból átigazolták Halmos Tibor ezüstjelvényes futót, a Budaörsi Gimnázium tanulóját, s 1990-ben már 6 ezüst és 3 bronzérmes versenyzőt mutatott fel a szakosztály. 1991-ben ötpróbában az 1978-as születésű Kóczián Zoltán 1449 ponttal elsőként ért el aranyjelvényes teljesítményt. Az atlétika-szakosztály ettől fogva egyre sikeresebbé vált. Fokozatosan kapcsolódtak be a vesenyzésbe a Kesjár Csaba Általános Iskola testnevelés-tagozatos diákjai Kadlecsik Kornél és Kovács Zsigmond irányításával. Kovács Zsigmond neve fogalommá vált a budaörsi diákok körében, edzői, nevelői tevékenysége nyomán a BDSE atlétái országosan is ismertté váltak. Tanítványai közül Ritter Orsolya emelkedett ki, aki két országos bajnokságot is nyert és 1997-ben részt vett a torinói mezei futó világbajnokságon, az egyesület első válogatott atlétájaként. 2001-ben bekövetkezett korai halála megakadályozta abban, hogy további eredményeket érjen el versenyzőivel. Emlékét a Kovács Zsigmond Fut az Örs futóverseny őrzi. 


1993-ban került az Illyés Gyula Gimnázium és KSzKI tanári karába Egri Gyula, aki az atlétika-szakosztály vezetője lett. Egri Gyula Kovács Zsigmond mellett, majd mintegy a munkáját tovább folytatva a BDSE legjobb és legsikeresebb edzőjévé vált. Tanítványai az országos bajnokságokon több mint 20 érmet szereztek, és 12 alkalommal szerepeltek a különböző korosztályos válogatottakban. 

Egri Gyula 1982-ben középiskolai testnevelő tanári diplomát szerzett a Magyar Testnevelési Egyetem Tanári Szakán. Tanulmányaival párhuzamosan a Testnevelési Egyetem Edzőképző Intézetében edzői képzést kapott, így torna, kézilabda, kosárlabda, úszás, cselgáncs, ökölvívás sportágakban rendelkezik középfokú edzői minősítéssel. A fenti intézményben 1984-ben megszerezte az atlétikai szakedzői képesítést is. 1992-től a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és KSzKI testnevelő tanára, valamint a BDSE atlétikai szakosztályának vezetője. 1994-től a testnevelési munkaközösség vezetője, 1995-től az ELTE Tanárképző Főiskolai Karának gyakorlati vezető tanára. 2006-ban a BDSE titkárának, 2008-ban a Pest Megyei Diáksport Szövetség elnökének választották, továbbá elnökségi tagja lett a Pest Megyei Sport Szövetségek Szövetségének. A Szolnoki MÁV színeiben korosztályos magyar bajnok diszkoszvetésben (1975, 1976, 1977). Ifjúsági magyar válogatott, korosztályos csúcstartó (65,12 m; 1976). 1977-ben Szolnok megye legjobb ifjúsági, 1978-ban legjobb utánpótlás sportolója.

Tanítványai közül Egri Eszter, Kertes Ferenc, Nagy Gábor számos országos középiskolás és egyesületi bajnokságot, illetve helyezést értek el, Egri Eszter 8, Kertes Ferenc és Nagy Gábor 2-2 alkalommal szerepeltek a különböző korosztályos válogatottakban. 

Egri Eszter 2 alkalommal kapta meg a Budaörs Legjobb Sportolója, egyszer Pest Megye Legjobb Általános Iskolás Sportolója címet. Kertes Ferenc 2005- ben Pest Megye Legjobb Középiskolás Egyéni Sportolója, valamint Pest Megye Legjobb Ifjúsági Sportolója lett. 

Egri Gyulát 1986-ban megválasztották a "Magyar atlétika legeredményesebb utánpótlást nevelő edzőjének", valamint 2005-ben megkapta a Pest Megye Legjobb Atléta Edzője, továbbá Az Év Testnevelője kitűntetést. Sportszervezői tevékenysége is elismerésre méltó: 1998-ban megrendezte az első fallabda (squash) diákolimpiát, 2006-ban Budaörs város első atlétikai bajnokságot. Közülük is kiemelkedett Egri Eszter, aki 4-szer volt junior, 3-szor ifjúsági és 1-szer serdülő válogatott, 41 korosztályos BDSE csúcsot mondhat magáénak, valamint 3 alkalommal nyert diákolimpiai aranyérmet. 


Nem sokkal marad el mögötte Kertes Ferenc, aki először futott a BDSE atlétáki közül két percen belül 800 m-en, 2-szeres válogatott atléta.

A 2000-es évek elején került a szakosztályhoz a Herman Ottó Általános Iskola testnevelő tanára Tóth Szabolcs, valamint az 1. sz. Általános Iskola testnevelő tanára Bugya György. Különösen Bugya György ért el kimagasló sikereket, két tanítványa is, Szűcs Melinda és Tóth Rudolf országos bajnoki címet szerzett. Az elmúlt 20 évben az atlétikai szakosztály nemcsak az egyesület, de Pest megye egyik legeredményesebb atlétika-szakosztályává vált. A BDSE 4 futója több alkalommal Pest megye válogatottjaként Magyarországot képviselte az ifjúsági Bajnokcsapatok Európa Kupáján.

2002-ben Koppenhágában a kupagyőztes Pest megyei leánycsapatban Egri Eszter 1500 m-en 3. helyezést, a 4x400 m-es váltóban első helyezést ért el. Ugyanitt a bronzérmet szerzett Pest megyei fiúcsapatban Nagy Gábor 4x400 m-es váltóban 3. lett, de szerepelt a 4x100 m-es váltóban is. 2003-ban Tuzlában Egri Eszter mellett az 1500-as Balázs Levente futott Pest megye színeiben. 2004-ben Ostravában Nagy Gábor, Balázs Levente, Kertes Ferenc és Zsiros Mihály voltak Pest megyei válogatottak. 

 

A BDSE atlétái a különböző országos bajnokságokon 6 arany-, 14 ezüst- és 23 bronzérmet, valamint 16 negyedik, 21 ötödik, 22 hatodik, 18 hetedik és 17 nyolcadik helyezést szereztek. Pest megyei szereplésük egyenesen lenyűgöző: 220 megyei bajnokság, 155 megyei második és 123 megyei harmadik helyezés fémjelzi a szakosztály kiváló munkáját. Leírásunk csak érinti a BDSE atlétáinak a diákolimpiákon elért eredményeit, azok feldolgozása a 40 éves a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola kiadványban található meg. 


Jelenleg a szakosztályban 4 edző (Egri Gyula, Palágyi Gergely, Kadlecsik Kornél és Egri Eszter ) 125 fiatallal foglalkozik. A szakosztály létesítményhelyzete jelentősen megjavult, majdnem ideálisnak mondható, a Hernann Ottó Általános Iskolában egy 250 m-es, háromsávos rekortán atlétikai pálya, az Illyés Gyula Gimnáziumban egy speciális 500 m–es rekortán hegyi futópálya, valamint egy 120-mes rekortán egyenes áll a sportolók rendelkezésére. 

A több iskolában végzett edzések, valamint a versenyeztetés (nevezési díjak, utaztatás, szerelések) költségeit javarészt Budaörs Város Önkormányzata finanszírozza, de időnként a helyi nagyvállalatok is részt vállalnak a költségekből.

Módosítás dátuma: 2011. február 28. hétfő, 19:35
 

bottom

Támogatja a Joomla!. Designed by: free Joomla templates register co uk domain Valid XHTML and CSS.