top
logo

Képekben

Ma 2018. március 25., vasárnap, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.

Aerobik PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. augusztus 09. szombat, 08:33

A BDSE aerobik-szakosztálya

Az aerobik-szakosztály rövid története

Az aerobik viszonylag fiatal sportág, maga a Magyar Aerobik Szövetség is csak 1991-ben alakult meg. A BDSE hamar felkarolta ezt a sportágat, s 1995-ben megalakította az aerobik szakosztályt Egriné Árva Márta kezdeményezésére, aki a szakosztály vezetője is lett egyben. A szakosztály megalapításának célja az volt, hogy a budaörsi iskolák tanulói indulhassanak az aerobik diákolimpiai versenyeken, de amióta a Magyar Aerobik Szövetség versenyrendszere továbbfejlődött, rangos országos utánpótlás versenyeken is részt vesznek a szakosztály sportolói.

Az első gyermekversenyeken már 1995-ben indultak a versenyzők, és Egriné „sportdiplomáciai” sikerének tekinthető, hogy az első országos diákolimpiai döntőt Budaörsön rendezték az Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI aulájában 1997-ben.A szakosztály fokozatosan az ország aerobik „fellegvárává” vált, Egriné Árva Márta áldozatos munkáját nemcsak Budaörs városa ismerte el, hanem hamarosan a szövetség elnökségi tagjává választották.

A szakosztály létszáma egyre gyarapodott, sok fiatal tehetség került ki az előkészítő csoportokból. 2001-ben már a MAESZ (Magyar Aerobik Szövetség) által kapott kupa jelezte, hogy a BDSE az ország aerobik sportjának egyik "Legnagyobb utánpótlás nevelő" bázisává vált. Az igazolt versenyzők száma 30-ra nőtt és ez a létszám a fluktuáció ellenére mindmáig megmaradt.

Jogos büszkeséggel töltheti el a szakosztályt, hogy szinte egyedülálló módon valamennyi korcsoportban, 8 évestől 20 évesig, serdülő I-től a felnőttig indít versenyzőket.

Így tudják biztosítani a sportolók fejlődését, foglalkoztatását sok éven át, így válhat náluk az egészséges életmód valóban életformává. Kiváló a versenyzők tanulmányi eredménye is, sokan kapnak iskolájukban ezért elismerést.

Egry Linda és László Orsolya 2001-ben elnyerte "A Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sportolója" kitüntetést, majd László Orsolya 2002-ben "A Közgazdaság Tudományi Egyetem jó tanulója-jó sportolója" címet is elnyerte. Kiss Barbara "A Kesjár Csaba Általános Iskola 8 éven át kitünő tanulója" aranyplakett kapta meg. Mindezeket heti ötszöri kemény edzésmunka mellett érték el.

Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója" kitüntető címet dr. Magyar Bálint oktatási és Jánosi György sport minisztertől vettek át BDSE aerobik-szakosztály junior csapata: (balról) Kiss Barbara, Kölb Nóra, Dr Magyar Bálint, Suri Adrienn, Simon Dominika, Jánosi György, Egriné Árva Márta edző.

A szakosztály 2000-ben elsőként nyerte el "A Budaörs Városi Sportdíj" bronzplakettet, és szintén 2000-ben kezdődött meg a szakosztály nemzetközi szereplése, két trióval vettek részt a III. ANAC utánpótlás világbajnokságon Los Angelesben az Auchan Budaörs támogatásával. 2005-ben a tízéves szakosztály elnyerte Pest Megye Legjobb Szabadidősport Szakosztálya címet, Egriné Árva Márta pedig edzői munkájáért Budaörs Város Sportdíja kitüntetésben részesült. A jubileumot a szakosztály egy nagyszerűen megrendezett gálával ünnepelte a Jókai Mór Művelődési Házban.

Aerobik a világ élvonalában

(részlet a Budaörsi Napló 2005.novemberi számából) Egriné Árva Márta aerobik edző munkájáért Budaörs Város Sportdíja kitüntetésben részesült.

A BDSE aerobik szakosztályának vezetője tíz éve dolgozik a sportágban, országos szinten a legjobbak közé emelve a budaörsi aerobikot.

Egriné Árva Márta aerobik edző munkájáért Budaörs Város Sportdíja kitüntetésben részesült. A BDSE aerobik szakosztályának vezetője tíz éve dolgozik a sportágban, országos szinten a legjobbak közé emelve a budaörsi aerobikot. A titok szerinte az egyenrangú, kölcsönös szereteten alapuló alkotókapcsolat, amely segíti a közös munkát, az eredményességet. Magunk között szólva, nem elképzelhetetlen, hogy nem csupán a 2005-ös esztendő eredményeit, hanem egy évtized munkáját ismerték el a Sportdíjjal, ami szintén jogos és megérdemelt.

Ezzel rá is térhetünk a 2005. évi sikerekre; szigorúan szűkszavúan fogalmazva, hiszen mégsem adhatunk ki aerobik-különszámot. A B kategóriás serdülő lányokat nehéz jelzővel illetni, legyen elég annyi, hogy trióban és csoportban a Magyar Kupa összes fordulóját, beleértve a döntőt is, megnyerték, ráadásként országos bajnokok lettek. (Varga Zsuzsanna Sára, Balla Evelin, Kevély Lili; Bognár Noémi, Szabó Réka, Czeglédi Anna). A junior csoport (Bognár Zsófia, Agócs Alexandra, Bayer Ágnes, Varga Brigitta) is remekelt: a Magyar Kupa döntőn ezüstérmet szereztek. Az A kategóriában a legkisebbek (8-10 évesek) alig egy éve versenyeznek, de folyamatosan dobogó közelben voltak a Magyar Kupában, a döntőben pedig másodikok lettek (Kalocsai Babett, Piroska Noémi, Szűcs Dalma).

Ilyenkor nem kell irigyelni egy edzőt: nem könnyű továbbfejleszteni egy ilyen triót. Az eggyel nagyobbak (serdülők, 11-14 év) csoportban (Ferenczy Edina, Lendvay Dóra, Lendvay Réka, Kovács Lelle, Fehérvári Krisztina, Makár Cintia) a Magyar Kupa döntőn bronzérmet szereztek, az Országos Bajnokságon pedig a dobogó második fokára állhattak. Ez a csapat egy Világkupa-fordulón is részt vett; októberben Lipcsében a lányok életük első, nemzetközi és igazán rangos mezőnyt felvonultató versenyén vettek részt, ahol edzőjük elmondása szerint a virtuális közönségdíjat toronymagasan elhódítva lettek harmadikok, egy bronzéremmel és egy életre szóló élménnyel gazdagodva.

Ha már az életre szóló élménynél tartunk, mit mondanának a felnőtt lányok? Amellett, hogy egész évben mindent megnyertek itthon csoport gyakorlatukkal, az Országos Bajnokságon szerzett aranyérmükkel kvalifikálták magukat az Európa Bajnokságra, a portugáliai Coimbrába. Az október legvégén megtartott eseményen természetesen a kontinens legjobbjai voltak ott, olimpiai bajnok és olimpikon tornászokkal megtűzdelve. A budaörsi csapat természetesen nem túlzó elvárásokkal érkezett meg Európa egyik legrégebbi egyetemi városába, inkább egy ajándéknak, de mindamellett hatalmas lehetőségnek érezték a selejtezőben nemzetközi mezőnyben való bemutatkozást. Ennek megfelelően városnézés is belefért a programba – még egy londoni is az átszállásra várva –, és persze a kemény munka, az utolsó gyakorlások, a nagy versenyeken bevett gyakorlat szerint, pódiumon, közönség előtt. A csarnok maga nagyjából hatezer férőhelyes volt, ahol pénteken mutatták be a lányok gyakorlatukat a selejtezőben, majd nyugtázhatták, hogy megfeleltek saját elvárásaiknak, azaz jól, hiba nélkül szerepeltek.

A vasárnapi döntő előzetesen csak egy szép álom volt, de szombaton ez is valóra vált, ekkor derült ki ugyanis, hogy a felnőtt magyar válogatott egyetlen döntőbe jutott egységeként a László Orsolya, Egry Linda, Kölb Nóra, Kovács Ágnes, Simon Dominika, Kelemen Kinga összetételű csoport bekerült Európa nyolc legjobbja közé! Ahogyan azt mondani kell, ez már tényleg csak a hab volt a tortán, a lányok a döntőben felszabadultan, mosolygósan, szinte tökéletes szinkronban mozogva, a helyzetet láthatóan élvezve mutatták be gyakorlatukat, és Márta „nénivel” együtt maximálisan elégedettek voltak a megszerzett nyolcadik hellyel. Ezzel jelenleg a FIG (Nemzetközi Torna Szövetség) világranglistáján a 10. helyen állnak. Természetesen mi sem tehetünk mást, csak gratulálhatunk a lányoknak és mindenkinek, aki segített a sikerek elérésében, és kívánjuk, hogy sokszor hallhassunk még ilyen szép sikerekről.

A BDSE Aerobik Szakosztálya tavaly év végén még elnyerte „Pest Megye legjobb szabadidősport egyesülete” díját, melyet december 16-án vehet át Egriné Árva Márta, Pest Megye Városháza dísztermében. .

 

2007-ben már öt nemzetközi versenyen vettek részt a szakosztály sportolói (Lendvay Dóra és Lendvay Réka), melyen egy 2., egy 3., és két 5. helyezést értek el. Lendvay Dóra a junior válogatott csapattal is versenyzett az UEG Európa Bajnokságon, ahol 4. helyezést szerezték meg. Lendvay Dóra elnyerte a ’Budaörs Városi Sportdíj 2007’ kitüntetést, melyet a képviselő testület a legjobb sportoló kategóriában neki ítélt.

Az utánpótlás számára az amatőr mozgásfesztivál biztósít szereplési lehetőséget. Ezen a rendezvényen a nem igazolt sportolók indulhatnak. Ők jelentik a szakosztály számára az utánpótlási bázist. A BDSE dance aerobik csapatainak száma 2007-ben már nyolcra növekedett, ez kb. 50 főt jelent. A szakosztály közelebbi céljai közé tartozik a létszám bővítése, a felső tagozatosok és középiskolások bevonása a dance aerobik versenyekbe. Jelenleg két segítő, Kovács Ágnes és Kelemen Kinga, vesz részt a versenyzők felkészítésében.

Egriné Árva Mártát jogos büszkeség töltheti el azért is, hogy tanítványai közül négyen is (Egry Linda, Kovács Ágnes, László Gyöngyi, László Orsolya) versenybíróként bizonyítják elkötelezettségüket a sportág iránt. A BDSE aerobik-szakosztály az elmúlt években az ország három legnagyobb és legeredményesebb egyesülete közé került.

A sportág egyre népszerűbbé vált Budaörsön is, így jelentős szponzorokat sikerült megnyerniük az aerobik számára  Megye Önkormányzata női utánpótlás korosztályban „Az év legjobb Pest megyei junior sportolója” II. díj elismerésben részesítette Lendvay Dóra aerobik versenyzőt, a Budaörsi Diák Sportegyesület sportolóját. Az indoklás szerint „Lendvay Dóra országos egyéni diákolimpiai bajnok, a Magyar Kupán egyéniben második, vegyes párosban első helyezést ért el, Tokióban a Világ Kupa felnőtt vegyes párosban ezüstérmet nyert, a Word Serbia felnőtt vegyes páros kategóriájában a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Edzője Egriné Árva Márta.”

De a BDSE további rangos díjaknak is örvendhetett, mert Egri Gyula és Lendvay Dóra 2009-ben megkapta Budaörs Város Testnevelési és Sportdíját.

Módosítás dátuma: 2011. február 28. hétfő, 19:23
 

bottom

Támogatja a Joomla!. Designed by: free Joomla templates register co uk domain Valid XHTML and CSS.